top of page

Η σημασία του περιορισμού της πρωτεΐνης σε άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο


Τα άτομα με νεφρική νόσο, συχνά, ιδιαίτερα καθώς εξελίσσεται η νεφρική δυσλειτουργία θα πρέπει να εστιάζουν σε διάφορες παραμέτρους της διατροφής τους και στο τί τρόφιμα επιλέγουν προκειμένου να διαχειριστούν πιθανά συμπτώματα, αλλά και να στοχεύσουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Μεταξύ άλλων, η πρωτεΐνη της δίαιτας έχει προταθεί ως παράγοντας, που μπορεί να επηρεάσει.


Η πρωτεΐνη αποτελεί κυρίαρχο συστατικό της διατροφής μας, περιέχεται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, πουλερικά, κρέας, ψάρι, καθώς και σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια, σόγια κ.ά., και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία ενός ατόμου, συμβάλλοντας στην υποστήριξη του μυϊκού ιστού, στη διατήρηση της λειτουργικότητας και της δύναμης, καθώς και σε καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Όταν, ωστόσο, υπάρχει εγκατεστημένη χρόνια νεφρική νόσος και ειδικότερα σε πιο προχωρημένα στάδια, φαίνεται, πως η υψηλή διαιτητική πρόσληψη πρωτεΐνης, ειδικότερα περισσότερο από 1.3 g/kg σωματικού βάρους την ημέρα, μπορεί να δρα επιβαρυντικά, αυξάνοντας την πίεση σε επίπεδο νεφρών και τον «φόρτο εργασίας» τους. Αυτό, μπορεί, μακροπρόθεσμα να αυξήσει την πιθανότητα εξέλιξης της νεφρικής δυσλειτουργίας.


Επομένως, οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών φορέων συστήνουν προσοχή στην ποσότητα της πρωτεΐνης, που καταναλώνεται, εστιάζοντας στον περιορισμό της στο καθημερινό διαιτολόγιο. Έτσι, σε άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο, σταδίων 3β, 4 και 5 που δεν υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση και δεν έχουν συνυπάρχων σακχαρώδη διαβήτη, συστήνεται περιορισμός της στα 0.6-0.8 g/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα με στόχο, μεταξύ άλλων, την καθυστέρηση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου.


Συχνά, είναι δύσκολο να μπορέσει ένα άτομο να προσκολληθεί σε ένα τέτοιο διαιτολόγιο, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν, πως η δίαιτα των περισσότερων ατόμων σήμερα περιέχει περισσότερο από 1 g/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Ωστόσο, ένα καλά σχεδιασμένο διαιτολόγιο και η εύρεση εναλλακτικών επιλογών, που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα του ατόμου, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να υιοθετηθεί.


Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρω σε κάθε σχετικό άρθρο, πως κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες και χρήζει διαφορετικής προσέγγισης. Ακόμα και μεταξύ των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο, υπάρχουν άτομα, που πιθανώς να μην ωφελούνται από αυστηρό περιορισμό της πρωτεΐνης στη δίαιτά τους. Συνεπώς, πάντα να συζητάτε, σχετικά, με ιατρό και διαιτολόγο, προκειμένου να σας κατευθύνουν ορθά.

Comments


bottom of page