top of page

Ομιλία στην 3η Επιστημονική Εκδήλωση: Η θεραπεία του καρκίνου...υπόθεση όλων μας

Έγινε ενημέρωση: 7 Σεπ 2020


Ο υπεύθυνος του διαιτολογικού μας γραφείου στο Παλαιό Φάληρο, Τσίγκας Αλέξανδρος, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στην 3η Επιστημονική Εκδήλωση: Η θεραπεία του καρκίνου...υπόθεση όλων μας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.


Στα πλαίσια της ομιλίας του ανέπτυξε το θέμα της διατροφικής υποστήριξης των ογκολογικών ασθενών κατά τη διάρκεια ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας, δίνοντας έμφαση στο αν πραγματοποιείται σωστά ή γίνεται κατάχρηση.


Ξεκινώντας από τη χρονική στιγμή χορήγησης διατροφικής υποστήριξης, εξαιτίας της μη έγκαιρης διάγνωσης της κακής θρέψης (Δείτε τη σημασία της στο Αξιολόγηση θρέψης ογκολογικού ασθενούς...Απαραίτητη;), ο ασθενής φτάνει στο σημείο να λάβει υποστήριξη θρέψης, όταν πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, έχει διαταραχθεί σημαντικά η διατροφική του κατάσταση και έχει χαθεί σημαντικό ποσοστό σωματικού βάρους και μυϊκής μάζας. Παράλληλα δεν φαίνεται να λαμβάνει την κατάλληλη διατροφική συμβουλευτική πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας των θεραπειών με αποτέλεσμα να αυξάνεται περαιτέρω η πιθανότητα ανάπτυξης κακής θρέψης. Αποτελεί συχνό φαινόμενο η αδυναμία του ασθενούς να συμμορφωθεί πλήρως με την κατανάλωση του πόσιμου συμπληρώματος διατροφής που του χορηγείται ενώ παράλληλα φαίνεται πως υπάρχει μια τάση για υπερσυνταγογράφηση αυτών των σκευασμάτων.


Αποτέλεσμα αυτών είναι η μη επιτυχής διατροφική υποστήριξη από τη μία και από την άλλη πλευρά μια σημαντική κατάχρηση και αύξηση την ετήσιας δαπάνης για την κάλυψή τους. To γεογονός αυτό έχει οδηγήσει τους κρατικούς φορείς στην προσπάθεια να μειώσουν τη δαπάνη, με αποτέλεσμα πλέον η χορήγησή τους να μην καλύπτεται σε αρκετούς ογκολογικούς ασθενείς. Οι ασθενείς δηλαδή που χρήζουν άμεσης διατροφικής υποστήριξης δεν μπορούν να λάβουν χωρίς κόστος το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.





Συμπερασματικά, λοιπόν, η ομιλία τόνιζε πως ήδη από την αρχή, ιδανικά με τη διάγνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται έγκαιρη ανίχνευση (screening) της κακής θρέψης, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι οι ασθενείς που έχουν αναπτύξει ή έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης δυσθρεψίας. Μελέτες καταδεικνύουν πως ένας στους δύο ασθενείς ήδη κατά τη διάγνωση έχει χάσει σημαντικό ποσοστό του βάρους του. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση από επαγγελματίες υγείας που έχουν συχνή επαφή με τους ασθενείς, ώστε να διακρίνουν αυτές τις περιπτώσεις. Το επόμενο στάδιο είναι να παραπεμφθούν οι ασθενείς αυτοί σε επαγγελματία διαιτολόγο με στόχο την έγκαιρη διατροφική αξιολόγηση και συμβουλευτική, πριν από την έναρξη των θεραπειών. Έπειτα απαιτείται τακτική παρακολούθηση, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας των θεραπειών με στόχο πάντα την εξασφάλιση καλής θρέψης.











Comments


bottom of page