Μία από τις πρώτες συμβουλές, που δίνεται σε άτομα, που διαγιγνώσκονται με χρόνια νεφρική νόσο, είναι ο περιορισμός του αλατιού. Αν και ακούγεται απλό, στην πραγματικότητα χρειάζεται χρόνος και προσαρμογή. Τα οφέλη, ωστόσο, που αποκομίζετε από τον περιορισμό του (π.χ. ρύθμιση αρτηριακής πίεσης) είναι άξια προσπάθειας περιορισμού του και υιοθέτησης μιας διατροφής, όπου θα δίνεται έμφαση και προσοχή στην κατανάλωσή του.
Προτού δούμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε τον περιορισμό του, αξίζει να αναφερθεί, πως συχνά αναφέρεται και ως «νάτριο». Συνεπώς, όταν μιλάμε για περιορισμό του αλατιού της δίαιτας, συζητάμε, παράλληλα, για περιορισμό του καταναλισκόμενου νατρίου. Από τις κύριες πηγές πρόσληψής του και αυτό, που γνωρίζει η πλειονότητα, είναι το κλασσικό επιτραπέζιο αλάτι, αυτό δηλαδή, που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα και στο τραπέζι, ώστε να νοστιμίσουμε το φαγητό μας.
Στην ουσία, η μείωση της χρήσης του στο μαγείρεμα και στο τραπέζι αποτελεί μια πρώτη πρακτική. Ωστόσο, μια άγνωστη, για τους περισσότερους, πληροφορία είναι ότι «αρκετό» αλάτι περιέχεται σε μια μεγάλη κατηγορία τροφίμων. Συχνά, λοιπόν, θεωρούμε, ότι πετυχαίνουμε σημαντικό περιορισμό μέσω μείωσης του επιτραπέζιου αλατιού, παρόλα αυτά καταναλώνουμε σημαντική ποσότητα από τις λεγόμενες «κρυφές πηγές» αλατιού. Ενδεικτικά σημαντική ποσότητα αλατιού περιέχεται σε:
· έτοιμα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως μπισκότα, πατατάκια, έτοιμες σάλτσες, κονσερβοποιημένα ή τυποποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά.
· έτοιμοι κύβοι, που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα.
· διάφορα τυριά και αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί, που περιέχουν σημαντική ποσότητα αλατιού.
Είναι σημαντικό, επομένως, να πραγματοποιηθεί μια ενδελεχής αξιολόγηση της δίαιτας, ώστε να εντοπιστούν τα τρόφιμα, τα οποία αυξάνουν την καθημερινή πρόσληψη αλατιού. Ο επαγγελματίας διαιτολόγος, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέγετε τρόφιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλάτι, βάσει και της διατροφικής ετικέτας του εκάστοτε τροφίμου, και να σας κατευθύνει σε εναλλακτικές, οι οποίες θα προσδώσουν λιγότερο αλάτι και παράλληλα θα επιτυγχάνεται η νοστιμιά του φαγητού. Διότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το φαγητό αποτελεί απόλαυση, συνεπώς πρέπει και μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας, δίνοντας, παράλληλα προσοχή στην ποσότητα του αλατιού!
Comentários