top of page

Διατροφική διαχείριση διάρροιας κατά τη διάρκεια των θεραπειών

Έγινε ενημέρωση: 7 Σεπ 2020



Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη συχνότητα των κενώσεών σας, πηγαίνοντας συχνά στην τουαλέτα; Τα κόπρανα είναι μαλακά, χωρίς συγκεκριμένο σχήμα ή υδαρή;

Η διάρροια (περισσότερες από 3 υδαρείς κενώσεις την ημέρα) αποτελεί ένα σύνηθες σύμπτωμα κατά τη διάρκεια των θεραπειών, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κόπωση, αδυναμία καθώς και σε φόβο για κατανάλωση τροφής με αποτέλεσμα μείωση της διαιτητικής πρόσληψης. Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένες συμβουλές με στόχο τον περιορισμό της.


  • Φροντίστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά προκειμένου να αναπληρώνετε αυτά που χάνετε μέσω της διάρροιας: Προτιμήστε την κατανάλωση νερού, ζωμών, σούπας, καφέ χωρίς καφεΐνη ή χαμομηλιού.


  • Δώστε έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε κάλιο και νάτριο, ώστε να αναπληρώνετε ό,τι χάνετε μέσω της διάρροιας. Καταναλώστε ώριμη μπανάνα, κομπόστες φρούτων, βραστές/ψητές πατάτες ή σε μορφή πουρέ για την αναπλήρωση του καλίου, ενώ το νάτριο αναπληρώνεται κυρίως με το μαγειρικό αλάτι.


  • Περιορίστε την ποσότητα των φυτικών ινών στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μέσω αποφυγής ωμών φρούτων και λαχανικών, εκτός αυτών που αναφέρονται παρακάτω, δημητριακών προϊόντων ολικής άλεσης και οσπρίων.


  • Από τις ομάδες φρούτων και λαχανικών προτιμήστε ώριμη μπανάνα, ξεφλουδισμένο μήλο, άγλυκες κομπόστες, σουρωμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών και καλά βρασμένα λαχανικά, όπως καρότο, κολοκύθι.


  • Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που προκαλούν αέρια, όπως τα όσπρια, το λάχανο, τα κρεμμύδια και τα αεριούχα ποτά.


  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, λιπαρών, πικάντικων, τηγανητών και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη όπως τα γλυκά.


  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τσίχλας, καραμέλας και ροφημάτων που περιέχουν γλυκαντικά όπως σορβιτόλη, μαννιτόλη και ξυλιτόλη.


  • Σε περίπτωση έντονης διάρροιας αποφύγετε το γάλα ή προτιμήστε κάποιο χωρίς λακτόζη. Ωστόσο, το παραδοσιακό γιαούρτι και τα σκληρά τυριά είναι γενικώς καλά ανεκτά.


  • Τα υγρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος γίνονται ευκολότερα ανεκτά από τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα υγρά.


  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα: Αντί τριών μεγάλων γευμάτων την ημέρα, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα, καταναλώνοντας 5-6 μικρότερα γεύματα και σνακ.


Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το ποια τρόφιμα επιτρέπονται ή αποφεύγονται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων διάρροιας ρωτήστε το διαιτολόγο σας.

bottom of page