top of page

Αλέξανδρος Τσίγκας

Διαιτολόγος, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

​Μέλος της Ομάδας Ειδικών Κλινικής Διατροφής ΠΣΔΔ

O Αλέξανδρος Τσίγκας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και υποψήφιος διδάκτωρ, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο την διατροφική αξιολόγηση ατόμων με καρκίνο κεφαλής & τραχήλου. Παράλληλα είναι κάτοχος του Διπλώματος Κλινικής Διατροφής από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού.

αλέξανδρος τσίγκας.jpg

Τα τελευταία χρόνια απασχολείται, ως επί το πλείστον, με τη διατροφική φροντίδα ατόμων με καρκίνο και ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο, ωστόσο παρακολουθεί και άτομα, που θέλουν να απωλέσουν σωματικό βάρος ή έχουν κάποια χρόνια ή οξεία νόσο. Συνεργάζεται με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων, συμμετέχει ως προσκεκλημένος εκπαιδευτής σε σεμινάρια επιμόρφωσης επιστημόνων υγείας, ως ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες σχετικές με την Κλινική Διατροφή, έχει συμμετάσχει στη μετάφραση τεσσάρων κεφαλαίων, σχετικών με τη νεοπλασματική νόσο, του βιβλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού και πρόσφατα συμμετείχε στη συγγραφή κεφαλαίου σε βιβλίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσηλευτών Νεφρολογίας & Μεταμόσχευσης ΕDTNA/ERCA.  

Αποτελεί ενεργό μέλος της Ομάδας Ειδικών Κλινικής Διατροφής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και έχει λάβει μέρος στις Επιστημονικές Επιτροπές των 16ου και 17ου Πανελλήνιων Συνεδρίων Διαιτολογίας και Διατροφής.

Για να δείτε το αναλυτικό βιογραφικό πατήστε εδώ

Ιωάννης Γκιουλμπασάνης

Παθολόγος – Ογκολόγος, MD, PhD

Ο Ιωάννης Γκιουλμπασάνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1998, απέκτησε τον τίτλο ειδικότητος της Παθολογικής Ογκολογίας το 2009 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και εξειδικεύθηκε στο Τμήμα Υποστηρικτικής Αγωγής του Νοσοκομείου “Cross Cancer Institute” του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτας, στον Καναδά. Έκτοτε εργάστηκε για 4 έτη ως Επιμελητής στην Παθολογική - Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας από το 2013 ως υπεύθυνος του Τμήματος Χημειοθεραπείας της Γενικής Κλινικής Λάρισας «Ε Πατσίδης».Το 2010 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εξειδίκευσή του αφορά την διατροφική εκτίμηση - υποστήριξη ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα. Συμμετείχε ως ερευνητής στη συγγραφή 23 δημοσιεύσεων σε διεθνή-έγκριτα περιοδικά, στην παρουσίαση ελεύθερων ανακοινώσεων σε Ελληνικά (57) και διεθνή (46) συνέδρια καθώς και στη σύνταξη (3) κεφαλαίων επιστημονικών συγγραμμάτων με συνολικά 773 παραθέσεις (citations) - οι 628 από τις οποίες την τελευταία 5ετία.

Έχει οριστεί συντονιστής του “Consensus Meeting” για την Υποστηρικτική Αγωγή στον Ογκολογικό Ασθενή υπό την αιγίδα της Εταιρίας Παθολόγων - Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ). Συμμετέχει σε ομάδες εργασίας (workshops) που διοργανώνονται από το European Palliative Care Research Center (EPCRC) που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για την εκτίμηση της θρέψης - υποστήριξη ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα.

Έχει προσκληθεί ως ομιλητής (invited speaker) σε πολλά Ελληνικά και διεθνή συνέδρια μεταξύ των οποίων το συνέδριο του Multinational Association of Supportive Care in Cancer (MASCC) και της International Society of Geriatric Oncology (SIOG). Συμμετέχει επί σειρά ετών στη διοργάνωση και εκπόνηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ). Για 2 συνεχόμενες περιόδους, ανέλαβε από την European Society of Medical Oncology (ESMO) και την European CME Working Group (ECWG) την ευθύνη της προετοιμασίας των κύκλων διαδικτυακής εκπαιδευτικής ενότητας (e-module) με τίτλο “Pathophysiology and management of cancer cachexia” στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Διαδικτυακού Προγράμματος Μάθησης (e-learning program). Επίσης συμμετείχε ως εκπαιδευτής στο Μastercass Ογκολογίας που διοργανώθηκε από την European School of Oncology (ESO) με θέμα “Cachexia and Nutrition in Advanced Cancer Patients: A Multidisciplinary Approach” καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ιατρών και Νοσηλευτών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Τελέσφορος» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής και της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης.

Επιπλέον, συμμετέχει επί σειρά ετών στη διδασκαλία σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας και των τμημάτων Γαστρεντερολογίας, Φαρμακολογίας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Λάρισας καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Από τον Αύγουστο του 2017 αποτελεί μέλος της εκδοτικής ομάδας (editorial board) του διεθνούς περιοδικού “Nutrition” και έχει διατελέσει κριτής αποδοχής επιστημονικών άρθρων (reviewer) για τα ακόλουθα επιστημονικά περιοδικά: Rejuvenation Research, Forum of Clinical Oncology, EMBO Mol Med, Br J Nutrition, BMC Journal, Nutrition and Cancer: An International Journal, Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, European Journal of Cancer Care και BMJ of Pharmacology.

Τέλος, αποτελεί ενεργό μέλος των ακόλουθων επιστημονικών οργανώσεων-εταιριών: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παθολόγων Ογκολόγων (European Society of Medical Oncology, E.S.M.O.), της Εταιρίας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε.), της Εταιρίας Ιατρικής Διατροφής, της Ελληνικής Εταιρίας Γηριατρικής Ογκολογίας καθώς και της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης.

Παλαιολόγου Κων. 33, Π.Φάληρο

Αττική, ΤΚ 17564

info@opusnutrition.gr

Tηλ: 210 9408420 - Εσωτερικό 14 Κιν: 697 2654261

bottom of page