Η γαστρεκτομή αφορά την αφαίρεση ενός τμήματος (μερική γαστρεκτομή) ή όλου του στομάχου (ολική γαστρεκτομή). Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα στάδια, ήδη πριν από την χειρουργική εκτομή συμβάλλοντας στη βελτίωση διαφόρων παραμέτρων κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του χειρουργείου, ωστόσο το πλαίσιο αυτό δεν θα αναφερθεί στο παρόν άρθρο.
Θα μας απασχολήσει, κυρίως, το τί μπορεί να καταναλωθεί μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση στη διατροφή και να δοθούν από νωρίς αναλυτικές κατευθύνσεις και συμβουλές, καθώς μεγάλο ποσοστό ασθενών μετά το χειρουργείο «χάνει» σημαντικό ποσοστό του σωματικού βάρους του, γεγονός μη επιθυμητό και σοβαρό.
Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί, πως τα συμπτώματα, που μπορεί να προκύψουν, με την κατανάλωση τροφίμων και υγρών μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών και για αυτό απαιτείται εξατομίκευση του διαιτολογίου. Ορισμένοι μπορεί να αντιμετωπίζουν συμπτώματα του συνδρόμου Dumping (θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο) και να χρειάζεται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες συμβουλές, όπως επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί δυσανοχή στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλακτος, γιαουρτιού, κάποιων τυριών). Υπάρχουν, βέβαια, και άτομα, τα οποία δεν θα αντιμετωπίσουν τα παραπάνω συμπτώματα.
Για τους ανωτέρω λόγους είναι σημαντική η παρατήρηση και η διατήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων για μερικές ημέρες – εβδομάδες, στο οποίο θα καταγράφεται το τρόφιμο ή το υγρό, που καταναλώνεται, η ποσότητά του και πιθανά συμπτώματα, που μπορεί να παρατηρηθούν, όπως ναυτία, διάρροια, πρόωρος κορεσμός (χορταίνετε γρήγορα με μικρή μπουκιά) κ.ά. Έτσι σε συνεργασία με τον διαιτολόγο, θα διαπιστωθούν ποια τρόφιμα και υγρά πιθανώς «ενοχλούν» στην παρούσα φάση.
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές, για τις οποίες μπορεί να σας συμβουλεύσει αναλυτικά ένας επαγγελματίας διαιτολόγος, ώστε να εξατομικεύσετε το διαιτολόγιό σας.
Καταναλώστε πολλά μικρά και συχνά γεύματα.
Περιορίστε την κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα και προτιμήστε την κύρια κατανάλωσή τους 30-60 λεπτά πριν ή μετά από αυτά.
Καταναλώστε αργά τα γεύματά σας και μασήστε πολύ καλά την τροφή σας.
Θα πρέπει να βρίσκεστε σε όρθια θέση (καθιστοί ή όρθιοι) κατά την κατανάλωση του γεύματος.
Δώστε έμφαση στην καθημερινή κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, πουλερικά, αυγά και άπαχο κόκκινο κρέας.
Σταδιακά αυξήστε την ποικιλία των τροφίμων, που καταναλώνετε.
Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως ζάχαρη, σιρόπι, χυμοί φρούτων-φρουτοποτά κ.ά. θα πρέπει να περιορίζονται ή και να αποφεύγονται.
Τα υγρά και τα τρόφιμα σε μέτρια θερμοκρασία είναι γενικώς καλύτερα ανεκτά.
Αποφύγετε το τηγάνισμα των φαγητών και δώστε προτεραιότητα σε πιο ελαφριές παρασκευές, όπως το ψήσιμο, το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.
Comentários