top of page

H σημασία των πόσιμων συμπληρωμάτων διατροφής για άτομα με κακή θρέψη


Συχνά, ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως η ηλικία, πιθανά νοσήματα, καθώς και χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή - θεραπεία, τα άτομα οδηγούνται σε μειωμένη πρόσληψη φαγητού και ακούσια απώλεια σωματικού βάρους, εξαιτίας αλλαγών στην όρεξη, τη γεύση, συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως διάρροια κ.ά.


Η ακούσια απώλεια βάρους, συχνά συνοδεύεται και από απώλεια μυϊκού ιστού, με αποτέλεσμα σταδιακά να παρουσιάζεται αδυναμία, κόπωση ενώ διαταράσσεται και η ποιότητα ζωής του ατόμου. Οπότε θα πρέπει να τεθεί στόχος, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να ληφθούν τα απαραίτητα «μέτρα», ώστε να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί επαρκώς, βρίσκοντας τρόπους, ώστε το άτομο να ενισχύσει την πρόσληψη φαγητού.


Πολλές φορές, ωστόσο, δεν καθίσταται εφικτό να πετύχει το άτομο την επιθυμητή πρόσληψη τροφίμων και υγρών μέσω των συνηθισμένων πρακτικών. Έτσι, διαθέτουμε μια πληθώρα πόσιμων συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, όπως κρέμες, έτοιμα προς κατανάλωση ροφήματα και σκόνη, και μάλιστα σε διαφορετικές γεύσεις και υφές. Έτσι, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα του εκάστοτε ατόμου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από αυτά, ώστε να ενισχύσουμε το διαιτολόγιο.


Το κύριο πλεονέκτημά τους αφορά την παροχή σημαντικής ποσότητας ενέργειας (θερμίδων) ή/και πρωτεΐνης σε μικρό όγκο, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί συνήθως στην κουζίνα μας. Ακόμα και με πολύ συμπυκνωμένα τρόφιμα, όταν θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα πλούσιο ενεργειακά ή/και θερμιδικά φαγητό, ο όγκος του – η ποσότητά του θα είναι τέτοια, που δεν θα βοηθήσει, ιδιαίτερα τα άτομα με περιορισμένο αίσθημα όρεξης.


Στο γραφείο μας έχουμε φροντίσει, ώστε πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα/την θεράπουσα ιατρό, αν χρειάζεται η χορήγηση πόσιμου συμπληρώματος διατροφής, να γίνεται επαρκής καθοδήγηση, εξατομικευμένη, βάσει των αναγκών αλλά και της γευστικής προτίμησης των ατόμων. Όσο καλό και αν είναι ένα σκεύασμα, αν δεν πετύχουμε την κατάλληλη «συμμόρφωση» στην κατανάλωσή του, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους, που έχουμε θέσει με το άτομο.

bottom of page