top of page

Φυλλάδιο ενημέρωσης για το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού


Την προηγούμενη εβδομάδα ο επιστημονικός υπεύθυνος του γραφείου μας, Τσίγκας Αλέξανδρος, συμμετείχε ενεργά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στα πλαίσια του 15ου Greece Race For The Cure (για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού) τόσο στο περπάτημα, μαζί με πλήθος κόσμου, όσο και στην ενημέρωση του κοινού για το ρόλο τη διατροφής στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, μέσω ενός φυλλαδίου, την επιστημονική επιμέλεια του οποίου επιμελήθηκε, εκπροσωπώντας την Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής του συλλόγου.


Όπως τονίστηκε, ο ρόλος της διατροφής και των διαιτολόγων είναι καίριος τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Αναφορικά με την πρόληψη, μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και περιορισμένη σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος (π.χ. αλλαντικά), προϊόντα ταχυφαγείων, ροφημάτων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλκοολούχων ποτών, φαίνεται να συμβάλλει προστατευτικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, ωστόσο, είναι το σωματικό βάρος. Φαίνεται, πως οι γυναίκες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Συνεπώς, εστιάζοντας σε μια ισορροπημένη διατροφή, στοχεύστε στη διαχείριση του βάρους σας, ώστε να βρίσκεται εντός φυσιολογικού εύρους.


Όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η εξατομίκευση της διατροφής διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι γυναίκες, που υποβάλλονται σε θεραπείες, μπορεί να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα, ενώ συναντάμε γυναίκες, που χάνουν ακούσια βάρους (π.χ. εξαιτίας συμπτωμάτων) και γυναίκες, που αυξάνουν το βάρος τους κατά τη θεραπεία (π.χ. εξαιτίας περιορισμού της κίνησης, ψυχολογίας κ.ά.). Και τα δύο θα πρέπει να διαχειριστούν ορθώς, καθώς, ακόμα και αν χάνεται βάρος, συχνά, χάνεται και μυϊκός ιστός, γεγονός που επηρεάζει τη δύναμη, την ποιότητα ζωής και άλλες σημαντικές παραμέτρους. Συνεπώς, ενημερωθείτε και εμπιστευτείτε τον διαιτολόγο σας και μην ακολουθείτε, όσο το δυνατόν, γενικές οδηγίες του διαδικτύου.


Σε όλα τα παραπάνω, φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον σπουδαίο ρόλο της σωματικής δραστηριότητας. Είναι σημαντική τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και στην αντιμετώπιση της νόσου, συνεπώς αν δεν το έχετε ήδη κάνει, καθιερώστε την, αξίζει!


* Το φυλλάδιο θα είναι σε λίγες ημέρες διαθέσιμο και διαδικτυακά και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

bottom of page