top of page

Κατανάλωση ζάχαρης & νεοπλασματική νόσος


Πόσες φορές έχουμε διαβάσει, ότι «η ζάχαρη θρέφει τα καρκινικά κύτταρα»; Είναι όμως έτσι, όπως ακούγεται;


Η αλήθεια είναι, ότι ο ρόλος της τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς διατροφικούς μύθους.


Οι υδατάνθρακες είτε προέρχονται από την κατανάλωση ζάχαρης, είτε από το φρούτο, τα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά ή τα όσπρια, θα "κυκλοφορήσουν" εντός του αίματος ως γλυκόζη. Όπως όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα (τα οποία αποτελούν κύτταρα, που αναπτύσσονται ταχέως, ξεφεύγοντας από τις φυσιολογικές κυτταρικές λειτουργίες και τον κυτταρικό έλεγχο) απαιτούν ενέργεια για να αναπτυχθούν, υπό μορφή και γλυκόζης. Έτσι, αναπόφευκτα χρησιμοποιούν ενέργεια/γλυκόζη, όπως όλα τα κύτταρα.


Αυτό, που χρειάζεται να κρατήσουμε για τη ζάχαρη είναι, ότι είτε καταναλωθεί μόνη της (π.χ. σε ροφήματα) ή μέσω τροφίμων (π.χ. γλυκά) δεν θα μας προσφέρει κάτι «ποιοτικό». Επιπλέον, η υπαρκτή σχέση της με τη νόσο είναι έμμεση, μέσω του βάρους. Έτσι άτομα, που επιλέγουν να καταναλώνουν σε μεγαλύτερη ποσότητα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μπορεί να εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος, το οποίο αποτελεί τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.


Δεν σημαίνει όμως ότι αν σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη, ή/και οποιαδήποτε πηγή υδατανθράκων, θα μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου ή θα αντιμετωπιστεί καλύτερα.


Οι θεωρίες αυτές, συχνά, είναι επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν τα άτομα στην εμφάνιση κακής θρέψης, γεγονός, που σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις. Επίσης, «ρίχνουν» το φταίξιμο της εμφάνισης και αντιμετώπισης της νόσου στους ασθενείς, επηρεάζοντάς τους ψυχολογικά.


Για αυτό, σε κάθε περίπτωση, συζητήστε με τον διαιτολόγο σας ή/και τον/την γιατρό σας, ότι σας απασχολεί, προτού προβείτε σε οποιοδήποτε περιορισμό ή τροποποίηση αναφέρεται στο διαδίκτυο.


bottom of page